Keystone logo
Великобритания

Проучване Грижа за здравето в Великобритания 2024

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  628
 • Дял на комуналните услуги

  83
 • Абонамент за интернет

  35
 • Местен транспорт

  79

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  8
 • Билет за кино

  12
 • Чаша местна бира

  5

Изисквания за виза

Ниво 4 (обща) студентска виза е заменена с така наречения „Студентски маршрут“. Student Route е новата студентска виза за Обединеното кралство, която ще бъде достъпна и за граждани на ЕИП, които преди Brexit не са имали нужда от виза, за да учат в Обединеното кралство.

Студентски маршрут (на възраст над 18 години)

Child Student Route (на възраст от 4 до 17 години, който замени Tier 4 Child Student Visa)

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Студентски маршрут

Цена и валута

GBP 348

Настоящите такси за студентска виза за Обединеното кралство са:

 • £348, ако кандидатствате извън Обединеното кралство.
 • £475, ако кандидатствате за удължаване или преминаване към студентска виза от Обединеното кралство.

Кой може да кандидатства за виза?

Всеки, който влиза в страната с цел обучение, трябва да кандидатства за студентска виза, ако влезе след 1 януари 2021 г. Това включва граждани на ЕС/ЕИП, които преди това не са имали нужда от виза, за да влязат в Обединеното кралство за своето обучение. Ще трябва да достигнете 70 точки по точковата система, която измерва дали отговаряте на изискванията за обучение в Обединеното кралство. Това включва:

 • Били ли сте приети в одобрена институция?
 • Имате ли финансови ресурси, за да финансирате престоя си в Обединеното кралство?
 • Владеете ли английски?
 • Вашият курс отговаря ли на изискванията на курса?

Завършилите британско учебно заведение до и след лятото на 2021 г. ще могат да кандидатстват за следдипломна виза, която им позволява да работят/търсят работа в Обединеното кралство до 2 години.

Къде можете да направите заявлението?

Център за кандидатстване за визи за Обединеното кралство / Онлайн

Можете да кандидатствате за студентска виза за Обединеното кралство в британския визов център във вашата страна. Можете да намерите списък на центровете за кандидатстване за визи за Обединеното кралство по света тук: https://www.gov.uk/find-a-visa-application-centre.

Можете също да кандидатствате за студентска виза за Обединеното кралство онлайн чрез уебсайта на Службата за визи и имиграция на Обединеното кралство. Можете да започнете тук: https://apply-to-visit-or-stay-in-the-uk.homeoffice.gov.uk/sort/country-nationality?p=student_out_uk

Уебсайт:https://www.gov.uk/find-a-visa-application-centre

Как да направите заявлението?

За да получите студентска виза за Обединеното кралство, първо трябва да бъдете приети в курс. За повечето курсове ще трябва също да докажете, че разбирате английски на необходимото ниво.

Процесът на кандидатстване за студентска виза за Обединеното кралство се различава леко в зависимост от типа студентска виза за Обединеното кралство, за която кандидатствате.

За вашето заявление за студентска виза за Обединеното кралство ще трябва да предоставите следното:

 • паспорт или лична карта за пътуване
 • доказателство, че можете да покриете разходите си за курс и живот
 • доказателство за съгласие на родител или настойник, ако сте под 18 години
 • доказателство за приемане на вашия курс
 • доказателство за плащане на допълнителна здравна такса

В зависимост от вашата страна на произход може да се наложи да си направите и тест за туберкулоза.

Когато пристигнете в Обединеното кралство, може да се наложи да регистрирате вашата студентска виза за Обединеното кралство в полицията. Трябва да получите информация за това дали трябва да се регистрирате във вашия стикер за студентска виза за Обединеното кралство или писмо от Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство. Ще трябва също така да кандидатствате за биометрично разрешение за пребиваване, ако ще останете в Обединеното кралство за повече от 6 месеца.

Кога трябва да кандидатствате?

Можете да кандидатствате за студентска виза до 6 месеца преди началото на вашите курсове. Времето за обработка на студентска виза за Обединеното кралство варира в зависимост от това откъде кандидатствате, но обикновено ще получите решение в рамките на 3 седмици, ако кандидатствате извън Обединеното кралство, и в рамките на 8 седмици, ако кандидатствате в Обединеното кралство.

Продължителността на общата студентска виза зависи от продължителността на вашия курс и можете да кандидатствате за удължаването й, ако желаете да останете в Обединеното кралство, за да работите или да продължите обучението си. Детската студентска виза е валидна за продължителността на курса, до максимум 6 години, и може да бъде удължена. Продължителността на краткосрочната студентска виза не може да надвишава продължителността на вашия курс и не може да бъде удължена.

Време за обработка

3 Weeks

Възможности за работа

На чуждестранните студенти е разрешено да работят с обучение в Обединеното кралство при определени условия. Видът работа, която можете да вършите, ще зависи от това какво учите и дали ще работите през учебния срок или по време на почивките.

Часове на седмица

0

Защо имате нужда от този вид виза?

Основните причини за отказ на студентска виза са:

 1. Липсващи или грешни документи;
 2. Неспазване на финансовите изисквания;
 3. Неправилен формат на документа.