Университети в

Подробна информация за различни учебни заведения

Щракнете един от линковете долу и прочете за образованието в едно от посочените места. На страницата може да научите обща информация за държавата и интересни факти, освен това ще ви разкажем за местната система на образование, таксите за обучението, структурата на образователните програми, за образователните възможности за чуждестранни студенти и много друго. Също така на страниците ще намерите полезни съвети и практическа информация за здравно осигуряване, студентски визи и разноски за живеене.

Възможности за образование по здравни грижи по света

Университети, медицински колежи, училища по обществени здравни грижи, колежи за медицински сестри, ветеринарни училища и други образователни институции по света предлагат многобройни програми и курсове по здравни грижи за специализации „бакалавър“, „магистър“ „доктор“ и други следдипломни степени. В глобален контекст сферата на медицинско образование се развива постоянно и се поддържа освен други, от такива централни институции като Световната здравна организация (СЗО) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН). Различните степени и квалификации, предлагани от различни институции за медицинско образование и образование по здравни грижи, обикновено се падат в две категории: академични или професионални. Академичните квалификации по здравни грижи са насочени към студенти с интереси за научните основи на здравеопазването, които планират да изградят кариера в преподаването, научно-изследователска сфера, анализ за създаване на здравни политики или в сфера на биотехнологии и фармацевтични разработки и проучвания. Същевременно професионалните квалификации са много по-ориентирани към практика в различни институции за здравеопазване, както например болници, частни клиники, медицински служби, старчески домове, здравни центрове, амбулаторни центрове и много други. Без разлика за какъв тип квалификация става дума, програмите по здравни грижи в по медицина са между най-популярните програми по цял свят, които осигуряват ценни възможности и ресурси за изграждане на добра кариера и за подобряване нивото на живота като цяло. Списъкът на специалности в рамките на свързаната със здравеопазването сфера е практически безкраен, между някои от най-разпространените специализации са медицина, сестринско дело, дентална медицина, фармакология, диетология и наука за хранене, здравен мениджмънт и ветеринарна медицина.

Нараства броят на студентите, които желаят да придобият някоя специализация по здравни грижи в чужбина. Броят на чуждестранни студентски продължава да расте на всички нива на висшето образование. Според Института по статистика на ЮНЕСКО (UNESCO UIS), броят студенти, които следват в чужбина, е близо четири милиона годишно, почти двойно повече в сравнение с два милиона през 2000 година. Между най-популярните дестинации традиционно са САЩ, Великобритания, Франция, Австралия и Германия, те продължават силно да привличат чуждестранни студенти, които търсят висококачествено образование в чужбина. Същевременно по света се появяват нови популярни дестинации и направления за чуждестранни студенти, в Източна Азия и Тихоокеанския басейн и в Централна и Източна Европа. Днес най-интензивно чуждестранните студенти прииждат от Китай, Индия, Република Корея, Германия, Саудитска Арабия и Франция. В допълнение к големия брой на чуждестранни редовни студенти, нараства и броят на студентите по целия свят, които се записват в онлайн програми или програми за дистанционно обучение в университети в чужбина.

Има много причини защо студенти избират чуждестранни програми по здравни грижи и медицина. Между най-важните може да изброим следните:

  • Възможност да се запишат в една от най-добрите програми по здравни грижи в света, или в програма със специалност, която се предлага само в определена страна или регион.
  • Възможност да се изпробва друга образователна система и се видят предимствата и възможностите на избраната специализация от друга гледна точка. Медицинските професионалисти с богат културен опит, разбиране на междукултурните връзки и опит на работа в различни условия много се ценят по света, още повече ако се вземе предвид глобализацията.
  • Възможност да се потопят в друга езикова среда, ако избраната за обучение страна говори на друг език, който не е майчин на студента.
  • Увеличаване на възможностите за трудова заетост. Международният опит сред кандидати за работа високо се цени от работодателите, а в много случаи студентите могат да кандидатстват за позиции в чужбина и в родната си страна по произход.

Някои от най-важните фактори, които трябва да се разгледат, когато решавате дали да кандидатствате в чуждестранна образователна програма или да се запишете за някоя програма в родната си страна, са таксите за обучение, разходите за издръжка, качеството на образованието, изискваните езикови умения и дали програмата е редовна, вечерна, задочна или дистанционна. Не забравяйте, че ако изберете да получите образование в чужбина, не е задължително да останете съвсем без пари, тъй като има многобройни стипендии за чуждестранни студенти, които се предлагат от държавни и частни организации.

Разгледайте различни варианти на програми по здравни грижи и медицина, които се предлагат в университети и медицински колежи— намерете образователна програма, която ще стане точно за вас. Ако вече знаете, къде искате да се учите, щракнете директно название на страната и избирайте образователни програми и институции направо на отворената страница. Ако пък не, отделете време и разгледайте най-различни възможности за образование по здравни грижи по света!

Научете повече Свиване