Магистър по невропсихология

Общ преглед

Прочетете повече за тази програма на сайта на университета

Описание на програмата

Интересувате ли се от връзката между мозъка и поведението? Като невропсихолог ще изучавате психологически функции като възприятие, памет, език, внимание, емоции и двигателни умения.

Това включва:

 • Как мозъкът посредничи на тези психологически функции;
 • Последствията от увреждане на мозъка;
 • Как да лекуваме разстройства.

Разстройствата могат да бъдат причинени от широк кръг етиологии, като инцидент, инсулт, невронна дегенерация (синдром на Алцхаймер, Wernicke-Korsakov) или дефекти в развитието (дислексия, ADHD, аутизъм).

Образование, ръководено от изследвания и клиничен опит

Преподавателите от магистърската програма по невропсихология работят в клиничната практика и / или провеждат съвременни когнитивни изследвания в Utrecht University . Тази интеграция на науката и практиката подхранва образователните дейности на магистърската програма.

Работа в мултидисциплинарни екипи

В тази магистърска програма ще научите как да работите заедно с други поведенчески и медицински специалисти. Нашите преподаватели често имат различен специализиран опит и вие ще изпитате една и съща мултидисциплинарна атмосфера и във вашия стаж.

Ограничено допускане

Магистърската програма по невропсихология е ограничена до максимум 65 приема за учебната година. Това означава, че не повече от 65 кандидати ще могат да участват.

Цел на програмата

В магистърската програма по невропсихология ще научите знанията и уменията, необходими за оценка и лечение на когнитивните разстройства в резултат на мозъчна дисфункция. Ще се развиете в академичен професионалист, който може да прилага най-новите научни модели на функции като възприятие, памет и внимание в клиничната практика или да иновационно оценяване и лечение.

В зависимост от предишното ви образование, след като завършите тази магистърска програма, можете да продължите обучението си и:

 • Спечелете основна регистрация за психодиагностика (BAPD) (на холандски език) от NIP (Холандска асоциация на психолозите на психолозите);
 • Изпълнете изискванията за влизане в програмата за обучение на психолог по здравни грижи (в Холандия).

Перспективи за кариера

Тази магистърска програма ви подготвя за позиция в областта на клиничната невропсихология или за изследователска позиция в здравно заведение или университет.

Академична кариера

Ако вашата амбиция включва кариера в академичните изследвания, можете също да кандидатствате за позиция на стажант-изследовател (aio) и да спечелите докторска степен.

 • Какво означава работата?

Като стажант в областта на научните изследвания ще прекарате четири години в научни изследвания в университет в Холандия или в чужбина. Това ще включва писане на научни публикации и преподаване на университетски курсове. След като спечелите докторанта си, може да сте в състояние да продължите да работите в изследователска позиция.

Пазарът на труда

Потенциалните кариери включват:

 • Невропсихолог в клинична обстановка
 • изследовател

Невропсихолозите работят в различни институции, сред които:

 • (Психиатрични) болници
 • Рехабилитационни центрове
 • Домове за възрастни хора
 • Фармацевтични компании

Какво включва работата?

Например:

Като невропсихолог в клинична обстановка, ще изследвате пациентите, ще провеждате тестове, ще интерпретирате резултатите от теста, ще изготвяте диагнози и ще намерите подходящи методи за лечение. Често ще бъдете член на мултидисциплинарен лечебен екип.

По-нататъчно развитие

В зависимост от предишното ви образование, програмата удовлетворява изискванията за регистрация на диагнозата на НИП (Холандски институт за психолози) и изискванията за записване в програмата за здравни грижи за психолог.

Последна актуализация Авг. 2020

Стипендия от Keystone

Научете за възможностите, които дава нашата стипендия

За учебното заведение

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Научете повече

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Свиване