Магистър по клинична детска и юношеска психология

Общ преглед

Прочетете повече за тази програма на сайта на университета

Описание на програмата

относно

Как се развиват децата и юношите? Как възникват емоционалните и поведенческите разстройства и как могат да бъдат предотвратени? Как можете да използвате научните знания, за да съветвате училищата? В магистърската програма "Клинична детска и юношеска психология" ще научите как да приложите вашите знания за психологията на развитието в клиничната практика.

Грижа, лечение и подкрепа

По време на тази едногодишна магистърска програма ще научите всичко за психологическата грижа, лечението и подкрепата на децата и младите хора. Ще разгледаме също как политиките и институциите могат да допринесат за развитието на детето.

Като психолог за деца и младежи ще изучавате:

 • систематични промени в хода на живота на детето;
 • процесите на развитие, които са в основата и отчитат тези промени;
 • социалния контекст на промените в развитието.

Ще научите и знания и умения за оценка (диагностика), лечение (намеса) и предотвратяване на проблемно развитие на младите хора.

Обществени въпроси

В допълнение към тези теми ще научите и за съответните обществени проблеми, като например:

 • тормоза и превенцията му
 • младежко престъпно поведение

Изследвания задвижване

Тази програма се предлага от различни групи катедри, които провеждат изследвания за:

 • социално когнитивно развитие (проф. Сандър Томас)
 • социалното и личностното развитие (проф. Марсел ван Акен)
 • биологична психология на развитието и психопатология на развитието (проф. Чантъл Кемнер)

Изследователите от тези програми преподават курсове и контролират тезата на студентите. Студентите също имат възможност да участват в своите изследователски проекти като помощници за научни изследвания.

Научете се да погледнете отвъд границите на психологията

За да се предотвратят и облекчат психо-социалните проблеми на децата и младите хора, са необходими различни гледни точки: педагогически, медицински, образователни и понякога правни. Учениците в тази магистърска програма следователно ще се научат да обмислят тези "не-психологически" фактори. Можете да се включите и в избираеми курсове в други области на обучение. Ако провеждате клиничен стаж, можете да работите като част от мултидисциплинарен екип заедно с детски психиатри, социално-психиатрични помощници, социални работници и вътрешни ментори.

Стаж

Магистърската програма е структурирана по такъв начин, че можете да започнете стажа си веднага през септември. Ако решите да се запишете в магистърската програма, е от съществено значение да започнете търсенето на стажантска позиция във времето. Постепенно става по-трудно да се намери стаж, ако започнете да кандидатствате по-късно през годината. Проверете страницата на учебната програма за повече подробности относно стажовете.

За информация относно стажантските процедури и процедурите за кандидатстване, моля, свържете се с нашия координатор за стаж в stagecoordinatiekj@uu.nl възможно най-скоро след записването в магистърската програма.

Цел на програмата

Ще се развиете като учен-практикуващ, който е в състояние да промени разликата в практиката на психологията на детето и юношата чрез обвързване на придобитите знания в теоретичните курсове с практическия опит, получен по време на Вашия стаж. Програмата на този магистър Ви подготвя за кариера като доставчик на грижи, диагностик или консултант по политиката. Можете също така да изберете да продължите обучението си, тъй като тази програма Ви квалифицира (в Холандия) за следдипломна квалификация като клиничен психолог, училищен психолог и регистрационен процес за НПИ Психолог за деца и младежи / регистриран психолог / дете и младеж ,

Регистрация на основната психодиагностика на NIP (BAPD)

В зависимост от предишното си образование, след завършване на тази магистърска програма, можете да продължите обучението си и:

 • печели базовата регистрация за психоддиагностика (BAPD) (на холандски език) от NIP (Холандската асоциация на психолозите психолози);
 • отговарят на изискванията за участие в програмата за обучение на психолог по здравни грижи (в Холандия).

Кариерни перспективи

КЪМ ПАЗАРА НА РАБОТАТА

След като завършите магистърската програма, ще можете да работите в професионалната област на академично ниво. Това може да включва надзор и лечение на деца и младежи, но може да включва и разработване на политика. Освен това можете да изберете да продължите обучението си и да спечелите регистрация.

Потенциалните кариери включват:

 • клиничен детско-юношески психолог
 • политически консултант

Потенциалните работодатели включват:

 • общински институции за психично здраве или младежки грижи
 • образователна институция или служба за надзор на училище
 • общински или провинциални организации

Какво означава работата?

Може да намерите работа в областта на диагностиката или грижите за психичното здраве, но можете също да намерите позиция като консултант или помощник по политиката. Подкрепата за качеството на живот и насърчаването на здравословно умствено развитие също са все по-важни области на дейност.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

За да можете да работите като независим психолог, обикновено ще ви трябва следдипломно образование като клиничен психолог или детско-младежки психолог NIP. Професионалната асоциация Холандската асоциация на психолозите (NIP ) издава насоки за тези сертификати.

Регистрация на основна психодиагностика на NIP (BAPD)
Като част от тази магистърска програма имате възможността да завършите изискванията за Регистрация на основни психодиагностики на NIP ( BAPD на холандски език). За да можете да бъдете обмислени за регистрация, трябва да придобиете достатъчен опит с психодиагностиката по време на стажа си. Това означава, че по време на стажа трябва да натрупате поне 200 часа опит в диагностиката и трябва да предоставите три случая на диагностика, които сте извършили в доклада за стажа.

Клиничен психолог
Ако се надявате да започнете кариера в здравеопазването (психиатрия, GGZ, болници или грижи за младежи), тази магистърска програма ви подготвя за прием в професионалната учебна програма на Health Care Psychologist (на холандски: GZ-opleiding ). За да имате право, трябва да сте имали достатъчно диагностични и лечебни контакти с клиенти и клиентски системи по време на вашия стаж. След като бъдете регистрирани като сертифициран здравен психолог, ще можете да се запишете в учебната програма на клиничния психолог (на холандски език).

Регистрация на детско-младежки психолог на NIP и следдипломната учебна програма за училищен психолог
Магистърската програма отговаря на предпоставките за сертификационните програми NIP Регистрация на детски и юношески психолози (на холандски език) и следдипломната учебна програма за училищен психолог.

Последна актуализация Март 2020

За учебното заведение

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Научете повече

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Свиване