Магистър по клинична детска и юношеска психология

Общ преглед

Прочетете повече за тази програма на сайта на университета

Описание на програмата

Как се развиват децата и юношите? Как възникват емоционални и поведенчески разстройства и как могат да бъдат предотвратени? Как можете да използвате научните знания, за да съветвате училищата? В магистърската програма „Клинична детска и юношеска психология“ ще научите как да прилагате знанията си по психология на развитието в клиничната практика.

Грижа, лечение и подкрепа

По време на тази едногодишна магистърска програма ще научите всичко за психологическата грижа, лечение и подкрепа на децата и младите хора. Ще се спрем и на това как политиките и институциите могат да допринесат за развитието на детето.

Като психолог за деца и младежи ще изучавате:

 • Систематични промени в хода на живота на детето;
 • Процесите на развитие, които са в основата на тези промени;
 • Социалният контекст на промените в развитието.

Ще научите и знания и умения за оценка (диагностика), лечение (намеса) и предотвратяване на проблемно развитие на младите хора.

Обществени въпроси

В допълнение към тези теми ще научите и за съответните обществени проблеми, като например:

 • Тормоз и предотвратяването му
 • Криминално поведение на непълнолетни

Изследвания задвижване

Тази програма се предлага от различни председателски групи, които провеждат изследвания на:

 • Социално когнитивно развитие (проф. Сандър Томас)
 • Социално и личностно развитие (проф. Марсел ван Акен)
 • Психология на биологичното развитие и психопатология на развитието (проф. Шантал Кемнер)

Изследователи от тези програми преподават курсове и контролират тезите на студентите. Студентите също имат възможност да участват в своите изследователски проекти като научни сътрудници.

Научете се да погледнете отвъд границите на психологията

За да се предотвратят и облекчат психосоциалните проблеми при деца и младежи, са необходими различни гледни точки: педагогическа, медицинска, образователна и понякога правна. Следователно студентите в тази магистърска програма ще се научат да разглеждат и тези „непсихологически“ фактори. Можете също да се запишете на избираеми курсове в други области на обучение. Ако провеждате клиничен стаж, може да работите като част от мултидисциплинарен екип заедно с детски психиатри, социално-психиатрични лица, социални работници и вътрешни ментори.

Стаж

Магистърската програма е структурирана по такъв начин, че да можете да започнете стажа си веднага през септември. Ако решите да се запишете в нашата магистърска програма, е жизненоважно да започнете да търсите стажантска позиция навреме. Става все по-трудно да се намери стаж, ако започнете да кандидатствате по-късно през годината. Проверете страницата на учебната програма за повече информация относно стажовете.

За информация относно процедурите за стаж и кандидатстване, моля, свържете се с нашия координатор за стаж на stagecoordinatiekj@uu.nl възможно най-скоро след записването в магистърската програма.

Цел на програмата

Ще се развиете в учен-практикуващ, който е в състояние да промени разликата в практиката на детската и юношеската психология, като обвързва знанията, получени в теоретичните курсове, с практическия опит, придобит по време на стажа ви. Тази магистърска програма ви подготвя за кариера като доставчик на грижи, диагностик или консултант по политики. Можете също така да изберете да продължите обучението си, тъй като тази програма ви квалифицира (в Холандия) за след-академично образование като клиничен психолог, училищен психолог и процеса на регистрация за детски и младежки психолог / NIP регистриран психолог / дете и младеж ,

Регистрация на основната психодиагностика на NIP (BAPD)

В зависимост от предишното ви образование, след като завършите тази магистърска програма, можете да продължите обучението си и:

 • печели базовата регистрация за психоддиагностика (BAPD) (на холандски език) от NIP (Холандската асоциация на психолозите психолози);
 • отговарят на изискванията за влизане в програмата за обучение на психолог по здравни грижи (в Холандия).

Кариерни перспективи

Към пазара на труда

След като завършите магистърската програма, ще можете да работите в професионалната област на академично ниво. Това може да включва надзор и лечение на деца и младежи, но може да включва и разработване на политика. Освен това можете да изберете да продължите обучението си и да спечелите регистрация.

Потенциалните кариери включват:

 • Клиничен детско-юношески психолог
 • Политически консултант

Потенциалните работодатели включват:

 • Общински институции за психично здраве или младежки грижи
 • Образователна институция или училищен надзор
 • Общински или провинциални организации

Какво означава работата?

Може да намерите работа в областта на диагностиката или грижите за психичното здраве, но можете също да намерите позиция като консултант или помощник по политиката. Подкрепата за качеството на живот и насърчаването на здравословно умствено развитие също са все по-важни области на дейност.

Продължаващо образование

За да можете да работите като независим психолог, обикновено ще ви трябва следдипломно образование като клиничен психолог или детско-младежки психолог NIP. Професионалната асоциация Холандската асоциация на психолозите (NIP ) издава насоки за тези сертификати.

Регистрация на основна психодиагностика на NIP (BAPD)
Като част от тази магистърска програма имате възможността да завършите изискванията за Регистрация на основни психодиагностики на NIP ( BAPD на холандски език). За да можете да бъдете обмислени за регистрация, трябва да придобиете достатъчен опит с психодиагностиката по време на стажа си. Това означава, че по време на стажа трябва да натрупате поне 200 часа опит в диагностиката и трябва да предоставите три случая на диагностика, които сте извършили в доклада за стажа.

Клиничен психолог
Ако се надявате да започнете кариера в здравеопазването (психиатрия, GGZ, болници или младежки грижи), тази магистърска програма ви подготвя за прием в професионалната учебна програма на Health Care Psychologist (на холандски: GZ-opleiding ). За да имате право, трябва да сте имали достатъчно диагностични и лечебни контакти с клиенти и клиентски системи по време на вашия стаж. След като бъдете регистрирани като сертифициран здравен психолог, ще можете да се запишете в учебната програма на клиничния психолог (на холандски език).

Регистрация на детско-младежки психолог на NIP и следдипломната учебна програма за училищен психолог
Магистърската програма отговаря на предпоставките за сертификационните програми NIP Регистрация на детски и юношески психолози (на холандски език) и следдипломната учебна програма за училищен психолог.

Последна актуализация Авг. 2020

Стипендия от Keystone

Научете за възможностите, които дава нашата стипендия

За учебното заведение

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Научете повече

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Свиване